Gymnasiet - Mina motpoler - Del 2

Fortsättning från del 1.
 
Mina grabbar har jag skrivit om förut.
 
Men jag tar gärna fler tillfällen i akt och berättar om hur mycket jag älskar det vi hade tillsammans. Och hur mycket jag älskar människorna jag hade det tillsammans med.
 
Vi var ett gäng killar på ungefär 12 personer där de flesta hade jag känt sedan lågstadiet, men vi blev fler och fler i takt med att vi erövrade nya årskurser.
 
*suck*
 
Jag vet ärligt talat inte hur jag ska skriva den här texten utan att snubbla ned i klichédiken.
 
De var i alla fall väldigt viktiga för mig, allihop. Vår grupp definierade min skolgång, med dem kunde jag alltid - särskilt under gymnasiet - vara mig själv och ha väldigt roligt. Extremt roligt.
 
 
Jonathan - till exempel - tog alltid chansen att ställa saker till rätta i mitt huvud. Så länge jag känt honom har han aldrig undvikit obekväma sanningar när de har behövt sägas. Så med ett sinne fyllt av trots, rebelliskhet och framtidsångest var hans råd och tillsägelser en klippa för mig. Och hans humor såklart. Vi har verkligen exakt samma humor han och jag (bortsett från ordvitsarnas vara eller icke vara).
 
Inte konstigt att han var min best man när jag gifte mig, han var ju faktiskt min best man.
 

Och resten av grabbarna var det bästa för mig.

Metal Gear Solid V och den nya röstskådespelaren

 
Hideo Kojima & gänget skapar förvirring och snurriga förväntningar än en gång med Metal Gear Solid V där:
 
1: De går från arabisk till romersk numrering av sina uppföljare:
          A: Metal Gear Solid: The Twin Snakes
          B: Metal Gear Solid 2: The Sons of Liberty
          C: Metal Gear Solid 3: Snake Eater
          D: Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots
          E: Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
          F: Lolwut: Wat.
 
2: Det först utannonserades som två olika spel med helt olika titlar: The Phantom Pain och Ground Zeroes och:
          A: The Phantom hade inte ens Metal Gear Solid-stämpeln satt på sig. Istället fick de det att framstå som               ett helt nytt spel utvecklat av en svensk (!) spelstudio.
          B: Frontmannen för den svenska spelstudion hette Joakim (Kojima) Mogren (Project Ogre var                               projektnamnet för Hideos nya spel sedan tidigare)
          C: Den första trailern för The Phantom Pain är helt enastående, har du sett den? Den har flygande,                         brinnande valar och är i övrigt verkligen jättebra. Seriöst.
 
3: Röstskådespelaren för Snake, huvudperson/huvudpersonerna i hela serien skulle man kunna säga, byts ut och ersätts med ingen mindre än Kiefer Sutherland.
 
 
Mannen som de senaste tio åren är mest känd för herr Jack Bauer i serien 24 får alltså äran att bära vidare denna legend. Jag blev skrämd och fascinerad på en och samma gång när jag hörde om detta. Men efter att ha sett trailern ett par gånger så känns bra. Jag hade glömt att Kiefer kunde prata som en normal människa och inte småväsa/halvharkla alla sina repliker som han bara gjorde mer och mer mot slutet av 24.
 
Nytt blod, nya idéer, nya tider på nya konsoler. Metal Gear Solid går multiplattform. Jag hoppas det säljer fler spel åt Kojima och hans gäng, så Metal Gear Solid lever vidare.
 
För det är extremt roligt att vara ett fan av den här serien. Det spottas inte direkt ut uppföljare till höger och vänster och varje nytt spel tillför och förändrar både handlingen i stort och spelbarheten i grunden. Varje spel i det här speluniversumet är kanske ingen höjdare (Metal Gear Rising, jag kommer till dig senare) men man kan verkligen inte klandra Hideo Kojima att inte våga försöka. Så, nu börjar hypetåget mot Metal Gear Solid V och mina förväntningar är högt lagda. Jag hoppas bara jag hunnit inhandla en Playstation 4 tills det släpps.
 
Vad kan den faktiska orsaken vara för bytet av röstskådespelare? För det är en stor sak att byta bara sådär huxflux. Hideo Kojima har förklarat att han ville fräscha till saker och ting, men det låter som en tafflig orsak till ett så omfattande beslut. Enligt min expertis finns det tre orsaker till detta:
 
  • Det är rent ut sagt business, ett försök att göra Metal Gear Solid mer vinstdrivande och kommersiellt genom att koppla en Hollywoodkändis till projektet.
 
  • Planen är att göra en New Coke-rutin där man introducerar något nytt som ingen gillar för att sedan ta tillbaka vår käre vän David Hayter, alla blir glada igen och försäljningen ökar. Frågan är om han tas tillbaka till en möjlig uppföljare eller vad grejen är. Den teorin har växt fram efter att David Hayter tweetade detta i samband med nyheten om bytet:
Ah well, Can't fault @RealKiefer Great actor, good man.
The game will probably still be excellent. Like New Coke!
 
 
 *** SPOILERVARNING FÖR METAL GEAR SOLID 4 (ELLER IV ELLER... JA) ***
  • Metal Gear Solid V kommer utspela sig ungefär 10 år innan det allra första Metal Gear som släpptes 1987. Jag tror att Big Boss och Solid Snake kommer mötas för första gången antingen i detta spel (kanske ett friskt tidshopp i spelets epilog?) eller i en uppföljare, eller i en remake av ettan. Hur skulle det låta ifall de två herrarna fick sin röst från samma person? Inte särskilt episkt. Och när Big Boss och Solid Snake möttes i slutet på MGS4 hade ju faktiskt Big Boss rösten från Richard Doyle.
 
Jag tror såklart på det tredje alternativet, men det är ju för att jag vill tro det.
 
Som sagt: Det är väldigt roligt att vara ett fan av den här spelserien.

Avklarat spel: Duke Nukem Forever

 
Jag spelade Duke Nukem 3D när det begav sig. Det var riktigt bra, hett som stryk så att säga. När jag sedan via några välfyllda disketter fick tillgång till andra och tredje episoden blev det ännu bättre (även om andra episoden är lite av en filler). Att släppa första tredjedelen av sitt spel gratis visade sig vara lönsamt. Det var verkligen omåttligt populärt - åtminstone i min målgrupp. Vilket jag inser nu var sjukt pricksäkert av utvecklarna 3D Realms. Jag skulle än idag kunna rita en detaljerad överhuvudskarta på första banan i det här spelet. Helt galet vad mycket jag spelat igenom den. 1996 var ett bra år.
 
Det var inte förrän ett par år senare jag insåg att 3D:et i titeln var en ordlek på antal dimensioner i spelet och vilken uppföljare i raden det var. Som så många andra torra ordvitsare visat för oss både tidigare och senare i vår populära populärkultur. Båda de där exemplena handlar om arga fiskar, där ser man.
 
Det fanns två Duke Nukem-spel innan detta och jag gillade trean (tredean?) så mycket att jag sprang igenom tvåan också, även fast det var ganska halvdant. Som en tafflig kopia av Commander Keen - som i sin tur är ett tappert försök att göra ett framgångsrikt plattformsspel på PC.
 
Efter den hiskeliga succén som Duke Nukem 3D faktiskt var så bestod mina reaktioner mestadels av prepubertala svettningar och ryckningar när jag för första gången hörde om Duke Nukem Forever:
 
Bland de första screenshotsen från Duke Nukem Forever som 3D Realms släppte ifrån sig - det här var 1999
 
Det skulle bli hur bra som helst, det visste jag när jag såg på den här bilden. Hur snyggt som helst och hur ballt som helst. Men riktigt så enkelt var det ju inte, det försenades - år efter år. Ett sådant försenat spel med "Forever" i titeln gav upphov till mängder av fnissiga vitsar och det blev just det till slut, ett skämt.
 
Alla spelare födda tidigare än 1990 stod med fingarna pekandes och skrattade åt spelet, ända fram tills 3D Realms gick under. Då kände i alla fall jag ett litet sting i bröstet. Nu skulle det ju aldrig komma!
 
Men sedan köpte Gearbox upp rättigheterna för herr Duke och färdigställde spelet. Det släpptes sommaren 2011. Jag lovade mig själv att köpa det och spela igenom det. Jag såg det i en back på Elgiganten ett år senare. Fylld till bredden med Duke Nukem Forever för 49kr styck. Såklart köpte jag det och gick sedan och såg The Dark Knight Rises på VIP-plats på Rigoletto, det var en bra dag.
 
Så vad tyckte jag om Duke Nukem Forever då?
 
 
Tänk bara på det här innan du fortsätter läsa:
För det första släpptes föregångaren (som det här spelet byggde vidare på) i en tid innan både Half-Life och Halo, två spel som byggde om hela FPS-genren med en handvändning. Att som en gammal relik från 90-talet släppas i dagens spelmiljö är inte lätt.
 
För det andra har spelvärlden vuxit upp ordentligt på dessa dryga tio år. Skulle Duke Nukem få plats mellan alla bajsnödiga militärshooters och deras mustachprydda whiskeyröster som spottar ur sig hardcorelingo på löpande band?
 
Nej, Duke Nukem Forever visade sig vara ett dåligt spel. Tråkiga banor, tråkiga vapen, tråkiga fiender, tråkig svårighetsgrad och tråkigt tråkig. Det försökte desperat hållas upp av moderna designbeslut, men det räddade det inte alls. Det var några rum/pussel som var riktigt charmiga, men ingen bana som helhet (eller boss för den delen) gav ett gott intryck.
 
Ändå är jag väldigt glad att Duke överlevde en konkurs och fick släppas. Nu finns han ju där i mångas medvetande, Gearbox äger licensen och de är kapabla utvecklare (se bara på Borderlands 1 & 2). Vad kommer släppas med Dukes namn i framtiden? Kanske något i samma koncept som Eat Lead: The Return of Matt Hazard? En avdankad gammal actionhjälte som ger sig på den moderna spelmiljön och parodierar allt omkring honom. Det låter ju som Duke Nukem!
 
Nej, det är inte Duke Nukem Forever som är de glädjande nyheterna i den här historien. Det glädjande är att han återuppstått och lever igen. Det glädjande är vad han kan användas för i framtiden.
 
BETYG: 1/5 (Men mitt hjärta säger 2/5... Bättre än NeverDead åtminstone)
 
 

Dagboksinlägg #41

Idag ändrar vi den ordinära banan lite. Dagens text bryter loss från det invanda åsiktsbaserade raljerandet och fångar istället ett par ögonblick av mitt pubertala tankeliv.
 
Det här var alltså någon vecka in i mitt sista år på gymnasiet, natten till en måndag. Jag hade tvingats till sömnlöshet av en vansinnigt spännande bok. Med ungefär hälften kvar vid kvällens start hade jag inte kunnat sluta läsa tills jag var klar med den, långt in på natten. Jag tänkte what the huckleberry och stannade uppe resten av natten.
 
Jag plinkade och plonkade lite på gitarren (det var tiden då min storebror fortfarande försökte få mig hooked på något instrument), bryggde kaffe som blev äckligt och funderade massor. Massor som i jättemycket. 
 
Det var så här att jag hade lyckats skaffa mig en flickvän sedan en knapp månad tillbaka. Ja, jag håller med: Massivt antiklimax för följetången om hur jag först träffade och sedan lyckades bli ihop med mitt livs kärlek. Tioårsdagen för denna händelse den 11 augusti susade förbi under semestertider så inget stort blogginlägg om det. Vi blev tillsammans i en liten paviljong vid en leksaksplats i Stendalsområdet i Tullinge, natten till den 11 augusti. Det kändes enormt redan då, så stort att när vi förlovade oss så skrev vi in det datumet i våra ringar. 
 
Den här natten ett par veckor in i vårt förhållande var en av många tillfällen då det kändes så overkligt att jag hade en flickvän. Jag väntade mig att verkligheten skulle hinna ikapp och skratta mig i ansiktet: "Trodde du verkligen det?! Trodde du verkligen att någon skulle kunna älska dig?
 
Typ så.
 
Och de känslorna försökte jag formulera den här natten. Jag minns att morgonen efter bestämde jag mig för att gå till skolan. Det var en hemskt fin sensommardag (lite som den gångna veckan varit i år), tillsammans med min MiniDisc blev det en riktigt härlig promenad på drygt 4 kilometer. Det skulle bli många fler sådana promenader till och från skolan det läsåret, ofta i sällskap med klasskamraten Mia. Den skoldagsmorgonen fick min klass ämnena för projektarbetet vi skulle ägna hela läsåret åt. Vi fick välja mellan dessa:
 
  • Kvinnors rättigheter i historien (eller något liknande, minns inte exakt)
  • Maktbalansen i Botkyrka kommun
  • Globalisering
 
Jag hade säkert kräkts på vilka ämnen det än hade varit men nu var det så att jag kräktes på dessa ämnen. Vi blev en liten grupp som valde Globalisering (det kändes som minst sämst av dessa tre), men det slutade med att endast jag och Mia var kvar i gruppen efter ett par veckor. Vet inte hur det gick till.
 
Nåväl, efter den lektionen hade vi flera timmars håltimme då jag och Mia gick på långpromenad i Tuna-området i Tumba. Det är så märkligt, jag har verkligen supertydliga minnen av den här dagen. Det händer kanske något i huvudet när man är uppe hela natten lång. Jag minns till exempel vad folk hade på sig.
  
Det var i alla fall en minnesvärd natt med fint väder hela dagen efter, en pissig skoldag men i gott sällskap.
 
Boken som jag läste ut då, vilken var det? Vad läste Viktor i sina tonår, då han drömde grandiöst och hans stordåd ännu inte var kända? Brott och Straff? Krig of Fred? Röda Rummet? Odysseus? Bibeln?
 
Nej... det var den här boken.
 
Heh.
 
 
På flyget efter ett par dagar i Danmark med mina grabbar. Fattig och väldigt glad att få komma hem.
Sällskapet var kanske det enda bra med den här resan. (mössan köpt i Bolivia 1999)
 
Som en våldsam flod
8 september 2003

Boken slås igen och huvudet är utmattat av alla händelser. Hemskt intressant bok, fruktansvärt spännande och genomtänkt.

Klockan är då lite över tre. Humöret är väldigt märkligt. Så här har jag inte känt på länge, min inbitna lycka över allt som hänt dom senaste veckorna har stängt in mitt tankeliv.
Jag antar att jag aldrig blir av med mina tankar..
Nåväl, jag ligger iallafall i sängen.. mitt i natten men ändå helt klarvaken, visst; jag steg upp ett samma dag och har varit inne i princip hela dagen, men jag bör väl känna något spår av trötthet i kroppen. Men icke.

Ett moln av tankar samlas över mig. Det dröjer inte länge förrän tankarna regnar över mig.
Helt otroligt, vet inte vad jag ska ta mig till. Så många olika känslor som blossar upp innuti bröstet.
Många teser med ifrågasättande, skepticism och frågor. Tacksamhet som sedan övergår till tacksamhetskuld (inte helt oväntat).

Visst har helgen bestått av helt underbara händelser. Händelser och stunder där ord inte räcker till. Kärlek är en sådan underbar sak.
Men av en konstig anledning låg jag där i sängen och väntade på verkligheten. Att han skulle komma och ge mig en örfil, att skrika åt mig att vakna upp ur min dröm och fokusera på det som är på riktigt.
Att känna ilningen i kroppen i ögonblicket man inser något hemskt, att allt det jag upplevt var någon annans. Att magen gör en bakåtvolt, punkteras och säckar ihop med ett hopplöst sista andetag.

Men så blev icke fallet. Jag insåg att det som givits till mig är på riktigt. Obotligt skeptiker och överdriven tänkare som jag är så har jag så svårt att inse det.
Men det är sant.
Det finaste en människa kan få, har jag fått.
Vad finns det att vara ledsen och sorgsen över? Ingenting!
Vad är det då som rör sig i mitt huvud? Mitt gamla liv som aldrig kommer dö ut skulle jag tro. Mitt bokstavligen stora huvud proppfyllt med tankar och funderingar om allt som rör sig och allt som inte gör det.
Hur glad jag än är eller kommer vara så kommer min hjärna fortsätta se på saker och ting i samhället och i vardagen på ett väldigt kritiskt sätt.

Mitt tankeliv är som en våldsam flod som hela tiden forsar fram. Att be mig säga vad jag tänker på är som att be mig dämma upp floden och kolla igenom allt som flöt förbi i det ögonblicket, vilket alltså är ganska många liter.

Ni har just fått ta del av så mycket som jag har kunnat stoppa och sätta i ord; vilket, som ni ser, är väldigt splittrat och oorganiserat. Men jag väljer att spara det, som en engångsföreteelse.


Gymnasiet - Mina motpoler - Del 1

Fortsättning från det här.
 
Jag tänkte börja i dur. Börja med att berätta om de sakerna som styrde upp mig. De sakerna som stöttade mig (bäst de kunde) när jag aktivt försökte gräva mig djupare nedåt i mitt svarta hål. De människorna och omständigheterna som fanns där och gjorde att jag inte föll hur långt som helst, utan bara ganska mycket.
 
Jag lovar att hålla det så osliskigt som möjligt, men det kommer mynna ut i tacksamhet och fina ord. En liten varning bara.
 
Ska jag vara ärlig blir jag lite nervös av det här. Det känns som att jag en gång för alla ska få bukt med precis vad som hände mig under dessa år. Kände du inte mig då så förstår att det känns smålöjligt att följa all denna uppbyggnad (från dina ögon alltså). Det kommer troligtvis bli väldigt mycket skrivande om detta den här hösten kom jag på. Jag tog mig precis en titt på de gamla dagboksinläggen som snart fyller tio. En liten förvarning bara.
 
För den här tiden är viktig. Extremt viktig. Jag testade massvis med gränser under den här tiden. Jag tog mina åsikter till den yttersta gränsen och stod upp för det jag trodde på (även om mycket var helt uppåt väggarna). Samtidigt som jag bar på en enorm tomhet inombords. Jag var livrädd för framtiden och vad som skulle bli av mig, skulle mitt liv slösas bort? Jag var en röra.
 
Jag är den jag är idag på grund av den här tiden. Det kunde ha gått illa, helt klart. Riktigt illa. Jag kunde hoppat av skolan, rymt hemifrån, bytt bekantskapskrets helt och hållet, hamnat med fel människor, skadat mig själv fysiskt, tappat min tro på Gud, blivit ihop med någon random tjej på helt fel grunder, Jag kunde ha försvunnit in i min egen identitetskris tillräckligt mycket att jag skulle kommit genom den som en helt annan människa. Men inget av det här hände, det är såklart Guds nåd, men också mycket tack vare de sakerna/människorna jag hade tänkt berätta om.
 
Vad var det då som hjälpte mig igenom mina två sista gymnasieår?
 
 
Mitt hem var min fristad. Det var nästan alltid skönt att komma hem, var jag än varit. Huset var en bas med en hög lägstanivå, en konstant som jag naturligtvis tog för givet under den tiden jag bodde där.
 
När jag pratar med gamla vänner om vår gemensamma uppväxttid märker jag direkt att jag hade det direkt oförskämt bra. Jag kan omöjligt förstå hur det måste varit att komma hem efter en riktigt dålig dag och mötas av en riktigt kass atmosfär hemma, kanske rent av något fientligt som jagar ut en. Att inte känna att man kan slappna av och eller inte kunna vara sig själv.
 
 
Nej, tvärtom tyckte jag nästan för mycket om mitt hem. Jag försvann ibland från övernattningar inom kompisgänget utan att säga något, för att få sova hemma. Inte för att sova borta var läskigt på något sätt, jag gillade bara att vara hemma så mycket.
Sedan vet jag inte hur många fester jag rymt ifrån för att sätta en pilgrimsfärd i rörelse, mot Tullinge, mot hemmet. Nästan alla blöta kvällar slutade så för mig. Jag ville hem igen och starta om, ladda om.
 
Här fick jag ett lagat mål mat varje kväll, utan undantag. Under vinterhalvåret sänkte pappa medvetet värmen i hela huset för att tidigt varje morgon elda i kaminen vi hade i köket. Hur många åttiotalister i storstockholm har vuxit upp med något sådant?
 
Lagat mål, varje kväll?
Okej inte hela tiden, det här är den sista måltiden i huset innan mina föräldrar flyttade därifrån
 
Det var jätteviktigt att alla som var i huset skulle samlas runt matbordet när det var middag och börja äta samtidigt. Under hela uppväxten påkallades denna regel vareviga kväll. Och det var bra för mig.
 
Hitta T-28:an 
 
Jag hade ett eget rum där jag kunde göra det jag älskar: Spela tv-spel. Min absolut bästa avslappningsform. Försvinna in i något spel och tänka på andra saker ett par timmar.
 
Mina föräldrar och syskon fanns ju där också. Jag delade inte särskilt många intressen med någon av dem och jag distanserade mig mycket under den här perioden. Deras närvaro gjorde sig dock påmind nästan hela tiden då ljudet av rengöringsmekanismen i kaminen, gitarrspelandet, pianospelandet, sjungandet och skidskyttetävlingarna på TV alltid trängde sig genom dörren till mitt rum. En påminnelse om att jag aldrig var själv och att de fanns där, ifall jag behövde dem.
 
Oavsett vad jag gjorde, sade och tyckte så fanns där alltid ett hus där jag kunde pusta ut. En trygg plats. Det var ett jobb mina föräldrar (och även syskon i längden) låg bakom.
 
Och det är jag väldigt tacksam för. Väldigt.

RSS 2.0